RÉGIMÓDI ÍZEK BOLTJA A SASHALMI PIACON

Ahol az ízek nem hazudnak

 

A KENYÉR TESTE

2017 08 21 nyertesek v3Az augusztus 20-án lezajlott Kenyér lelke 2017 fesztiválon alighanem az ország legkiválóbb kenyereit díjazta a zsűri. Hogy mégsem lehetett tökéletes a szájunk íze, annak legfőbb oka, hogy a természetes kovász mellet az alapanyagul szolgáló lisztről nemigen esett szó.

 A rendszerváltozás után sok változásnak lehettünk tanúi. A borászatban például hatalmas forradalom zajlott le. A korábbi tömegtermelést jórészt felváltotta a minőségi borok előállítása. Mindennapi kenyerünk ugyanakkor csak mostanában került terítékre. Aki a mai kenyereket megkóstolja, talán már észre sem veszi, nem ilyen kenyerek sültek nagyanyáink kemencéiben. Nyugodtan kijelenthetjük, aktuális pékáruink katasztrofális minőségűek. Némelyik csak jóindulattal nevezhető ehetőnek. Nem véletlen, hogy sokan teljesen leszoktak a pékáruk fogyasztásáról.

 Az otthoni kenyérsütés ugyanakkor nagy divattá vált. Eddig mégsem sikerült jelentős áttörést elérni. Mi lehet ennek a igazi oka?
A fesztiválon megszólalt sztárpékek leginkább a kovász fontosságát hangsúlyozták. Elmondták, hogy a jó kenyérhez három dolog szükséges: liszt, víz és só. Se több, se kevesebb. A liszt minőségéről valamilyen rejtélyes okból szó sem esett. Márpedig itt van a kutya elásva.

 Addig nem beszélhetünk valódi jó minőségű, egészséges pékárukról, míg nem tudjuk az egykori ropogós, akár egy-két hétig elálló, tápanyagdús kenyereket reprodukálni. Mi a baj a mai liszttel? Az, ami legtöbb élelmiszerünkkel, vagyis hiányzik a tápanyagok egyre jelentősebb része. A gabona előállítása az elmúlt 60-70 évben jelentősen megváltozott. A szervestrágyát felváltotta a műtrágya. Az intenzív mezőgazdálkodás előretörése, az állattartás visszaszorulása vezetett oda, hogy a talajok jelentős mértékben lepusztultak, illetve folyamatosan vesztik el termőképességüket. Drámai, világjelenségről beszélhetünk. Egy korábbi tanulmány szerint, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 60 év alatt a világ talajai elfogynak.

 Rendelkezésünkre állnak olyan mérési adatok, melyek szerint Magyarországon sem rózsás a helyzet. Egy ilyen összehasonlító elemzés 50 év adatait veti össze. E szerint a Nátrium 95 %-kal, a Vastartalom 67 %-kal, az E vitamin 85 %-kal, a B1, a B2 vitamin és a folsav a felére csökkent, a C-vitamin pedig teljesen eltűnt a kenyérgabonából. A többi tucatnyi összetevő is különböző csökkenést szenvedett el.

kenyérlelke díj

 A Kenyérlelke fesztiválon díjazottak között egyedül a Pipacs Kézműves Biopékség deklarálta, hogy az úgynevezett vadkovász mellet bio-gabonát használ termékeihez. A bio pedig a szervesanyagban gazdag talajra utal. Hajrá kézműves pékek, az irány jó, de ideje a lisztfelhasználásra is odafigyelni, hogy a kenyér lelke mellet annak teste is a legjobb lehessen!

 

Gellért Miklós

 

 

 

 

 

ÚJ TERMÉKEINK!

 

MAGYARORSZÁG PRÉMIUM KENYERE

VADKOVÁSSZAL KÉSZÜLT KÉZMŰVES BIOKENYEREK

 

Borbás Marcsi a Gasztroangyalban a Pipacs Pékségről

 

DSC 5001b

Pipacs kenyerek megrendelése: minden kedden 11 óráig

(Gellért Lilla: 06-30-930-50-59)

Átvétel: szerda 16 órától

pipacs 001 pipacs 002

 


Háttér:

 

Faljuk a kamukovászost...

A cikk arról szól, hogy miért kell adalékanyagokat használni a kenyerekhez. Az ok egyszerű: mert rossz minőségűek a lisztek!

Ugyanakkor arra nem tér ki, hogy mi az oka a gyatra minőségnek. Általánosságban is igaz, hogy a minőségromlás okairól nemigen hallunk.

Miért is rosszak a lisztek?

Mert az elmúlt 50 év során gyakorlatilag megszűnt a szervestrágyázás. Helyette műtrágyázunk, amely katasztrofális hatással van a talajokra. Ugyanakkor a szervestrágyában nagyságrenddel több tápanyag van.
Alább található egy táblázat, mely bemutatja, hogyan tűntek el a tápanyagok a lisztekből és persze más élelmiszereinkből (a Vas 66 %-a, a Nátrium 95%-a, a C-vitamin 100%-a, az E-vitamin 86%-a stb.).
Amúgy valójában minőségi éhezésben élünk, ennek minden következményével. Lásd az egészségi mutatókat, allergiákat és más civilizációs betegségeket!

Az írás itt olvasható:

Faljuk a kamukovászost, avagy min kéne változtatni, hogy valóban jó legyen a kenyér


 

KOVÁSZOS PÉKÁRUK HAJDÚSÁMSONBÓL

 

SAJÁT, SZERVESTRÁGYÁN NEVELT GABONÁKBÓL, KUKORICÁBÓL

FRISSEN ŐRÖLT LISZTBŐL,

KOVÁSSZAL

MÉZZEL ÉDESÍTVE

FATÜZELÉSES KEMENCÉBEN SÜTÖTT PÉKÁRUK

 

 

 biopkr107b fotó: Gellért Miklós

 

 

Akcióban az egészség!

 

Hová tűntek a nagyi megszokott ízei? Mi történt a valódi, természetes élelmiszereinkkel az elmúlt évtizedekben? A haszonelvű, csak a gazdasági eredményeket hajszoló, a jövővel nem számoló módszerek maguk alá temették őket.

 

Ki emlékszik már arra, milyen a mesterséges színezék, térfogatnövelő nélküli kenyér, az antibiotikum-mentes hús, a hormonkezeléstől megkímélt baromfi, az ízfokozót nélkülöző felvágott, a sajt, mely nem tartalmaz tartósítószert, a szermaradványok nélküli zöldség, gyümölcs? Ne is beszéljünk az elmúlt évtizedben megjelent génkezelt élelmiszerekről…

 

Az adalékanyagokra, agyon feldolgozott termékekre épülő élelmiszeripar, a műtrágyahasználatra átnyergelt ipari mezőgazdálkodás „fejlődése” észrevétlenül elsodorta az egészséges, tápanyagdús élelmiszereket.

Riasztó adatok tanúskodnak a következményekről; a civilizációs betegségekről: a rohamosan terjedő allergiákról, daganatos megbetegedésekről, hiánybetegségekről.

Kevéssé ismert jelenség a folyamatos talajpusztulás, mely ugyancsak súlyos mellékhatása az intenzív mezőgazdálkodásnak.

 

Az úton, akárhová is vezet, nem lehet visszafordulni ― halljuk unos-untalan.

 

Ahogy világszerte és idehaza is egyre többen, mi másként gondoljuk!

 

A világot nem tudjuk befolyásolni ― valják sokan. Márpedig, ha valamit megvásárolunk, egyben az előállítását is támogatjuk.

Az organikus- vagy biogazdálkodás figyelembe veszi a természet véges teherbíró képességét, védi a talajokat, az élővizeket, az élővilágot. Tekintettel van arra a felelősségünkre, melyet gyermekeink, unokáink jövőjéért viselünk.

 

Az organikus élelmiszerek vásárlásával támogasd a környezetkímélő, hosszú távon is fenntartható gazdálkodási módszereket!

 

További részletek: Bioszertár Vásárlóközösség

Információk és megrendelés: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Látogassa meg Facebook oldalunkat: https://www.facebook.com/groups/bioszertar/?fref=ts

 

                                                                                                                                                                         fotó: Gellért Miklós                                                                                                                                                                                                                                                                                

A biopékáruk rendelhetők

Megrendelés és információ, telefon: 06 30/930 50 59 (Gellért Lilla)

Kérésre rendszeresen termék és árlistát küldünk!

 

DSC 3940b

                                                                                                                                                                                fotó: Gellért Miklós

A PARÍZER ÚJJÁSZÜLETÉSE

A párizsi dicstelen múltja és reményteljes jövője

Amikor a hatvanas évek vége felé szüleim unszolására nyári munkára adtam a fejem, letaglózó ismeretekre tettem szert. Ennek is köszönhetően élelmiszerkereskedelmi pályafutásom igencsak rövidre sikeredett.

Történt ugyanis, hogy az élelmiszerüzletben, ahová a sors szeszélye, vagyis a Közért Vállalat irányított, különös munkálatok elvégzése lett a feladatom. A penészes szalonnák rehabilitálásán túl a megzöldült párizsi ecetes fürdetésének szakszerű munkálatait kellet elvégeznem. Fürdőváros ide vagy oda, mindez nem szolgált a megelégedettségemre. Néhány napos pályafutásom szakítással végződött: némi csalódottsággal a szívemben örökre búcsút mondtam eme jobb sorsra érdemes, nemes szakmának.

A szocialista élelmiszeripar jeles terméke volt a parizer, mely szemléletesen mutatta be, milyen is egy olcsó tömegtermék. Azokban az évtizedekben ez a „melléktermék” a gyenge minőségnek volt a szinonimája. Élénken él az emlékezetemben, amikor a zsírpapírba csomagolt, a benne lévő magas víztartalomtól duzzadó produktumon egy-két nap után jellegzetes zöld elszíneződések jelentek meg. Nem is volt ez másképp sokáig, legfeljebb a víztartalom helyét más adalékanyagok, tartósítószer, szója (valószínűsíthetően génmódosított), ízfokozó, színezék, stabilizátor és más, a „versenyképes árat” biztosító töltőanyag vette át.

Évtizedek teltek el, mire megjelentek azok a leginkább biotermékek, melyek csodálatra méltó átalakuláson estek át. Ekkor derült ki, hogy a minőség titka a hús és a víztartalom arányában keresendő.

A kádári parizerben néhány százalékos lehetett a hús aránya, a maradék a víztartalom volt A mai biotermékben éppen fordított az arány, vagyis a 20%-nyi víz mellet akár 80% húst is tartalmazhat. Mindez az ízen túl az eltarthatósági időn is meglátszik. A mai, korszerűnek elkeresztelt élelmiszeripari fejlesztés során a hús aránya nemigen növekedett, ellenben egy sor adalékanyaggal sikerült a víztartalmat csökkenteni.

Beszédes a magyar élelmiszerkönyvben található előírás: a parizernek legalább hat százalékban kell húst tartalmaznia. Ez az adat az „extra”, „príma” jelzőkkel ellátott termékekben akár a 8%-ra is „felmehet”.

A Hajdúsámsonban működő Turzai családi Biogazdaságban a 80%-os hústartalmat két húsfélével biztosítják: sertéssel és szarvasmarhával. Más, az élelmiszervegyészet boszorkánykonyhájából kikerülő adalékanyagot hiába is keresnénk. Az eltarthatóság ennek megfelelően - tartósítószer nélkül is - több hétre növekedett.

Aki egyszer megkóstolja ezt a terméket, örökre a francia fővárosról elnevezett felvágottféle rajongójává válik.

Gellért Miklós

 

Forrás:

http://magyarasztal.blog.hu/2009/04/14/mibol_van_a_parizsi

http://www.fogyasztok.hu/cikk/20090818/parizer_parizsi_tartalom_minoseg_kerdesek_es_valaszok


 

biopékáru 013b fotó: Gellért Miklós

 

 RÉGIMÓDI ÍZEK A SASHALMI PIACON

Helyben sütött, friss, házi – köszönnek ránk az üzletek feliratai. Valójában mit is jelentenek ezek a fogalmak? Egyáltalán, a termékek legfontosabb tulajdonságaira utalnak? Aligha! Kevesen tudják, hogy a nagyüzemi mezőgazdálkodás hatalomváltását követően egyeduralkodóvá váló műtrágyázás, vegyszerezés folytán vészesen leromlott a talajok, majd a megtermelt élelmiszerek minősége.

A nagyi csodálatos kemencés kenyere

A napokban a Sashalmi Piacon megnyílt Régimódi ízek boltjának polcait a különböző pékáruk töltik meg. De milyen pékáruk!? Akik a piacon közel egy éve megjelent sátrunkat szombat délelőttönként felkeresték és a több, mint félszáz féle kenyér és más finom pékáruból vásároltak, igazolják, milyen is lehetett egykor a kenyérfélék minősége. A szervestrágyázott talajon termelt gabonából, százéves receptek alapján, kovásszal, fatüzeléses kemencében készült kenyérfélék minősége ugyanis összehasonlíthatatlanul jobb, mint a ma egyeduralkodó sütőipar produktumai. A sláger vitathatatlanul a 3 kg-os, fatüzeléses kemencében sült, mosolygós kenyér.


A tönkölybúza reneszánsza

A Hajdúsámsonból származó termékek legtöbbje az egyik legkiválóbb minőségű, ellenálló, tápanyagban gazdag, ősi tönkölybúzából készül. A tönköly termeléséhez azonban elengedhetetlenül szükséges a talajok megújulását biztosító szervestrágyázás, hiszen a gabonanövények is csak a tápanyagokban gazdag talajból táplálkoznak. A ma kizsigerelt termőföldeken termett gabonából ezért nem lehet normális minőségű pékárukat előállítani. A boltban ezen kívül van még rozsból, a cukorbetegeknek ajánlott durumlisztből, továbbá a valóban kétféle, rozsból és tönkölyből készült félbarna Pásztor kenyér is. Kaphatóak még teljes kiőrlésű tönkölyből és rozsból készült cipók, valamint kiflik és zsömlék is.

A csudálatos kukoricáskenyér

Igazi különlegesség a gluténérzékenyeknek ajánlott kukoricás kenyér és kifli is, melyek egy szabadalmaztatott eljárással kukoricacsírából előállított kovásszal készülnek. A pékmester, Turzai Ferenc elmesélte, hogy levéltári kutatásai során bukkant rá egy 1840-as években kelt levélre, mely alapján kétévi kísérletezéssel sikerült a különleges kovász titkát megfejtenie. A mester az édes tésztából sütött sokféle terméket mézzel édesíti – ez is a múltat idézi.


Bio vagy nem bio, ez itt a kérdés

Meg kell említenünk, hogy a termékek valójában megfelelnek a biotermékekkel szemben támasztott követelményeknek, de az elérhető árak miatt nem minősítették őket (Turzai mester saját tapasztalatai alapján némileg szkeptikus a biotermékek hazai minősítési rendszerével kapcsolatban). Ezek a termékek mintegy a mezőgazdaság iparosítása előtti kort idézik, mondhatni elkerülték a fejlődés kétes dicsőségét. A boltban kaphatóak a hajdúságiak szintén tönkölybúzából készült száraztésztái is. A tészták sárga színe nem a színezékként alkalmazott kurkumától származnak, hanem a szabadtartású tyúkok tojásainak köszönhetőek. Nem feledkezhetünk el a Turzai család kizárólag húst, illetve zsiradékot és vizet tartalmazó húskészítményeiről sem. Jó példa erre a 70% hústartalmú, a maradék 30%-ban pedig zsiradékkal és vízzel készült párizsi és virsli.

Folyamatosan tervezzük más, „korszerűtlen", újmódi technológiáktól mentes, tápanyagokban gazdag élelmiszerek árusítását. Biztosíthatjuk, ezen a területen megrögzött konzervatívak vagyunk.

Egészséges, jó étvágyat kívánnak a Gellért család tagjai

 

 

MI TÖRTÉNT A KENYERÜNKKEL?!

 

tápanyagtartalom

 

A Sashalmi Piacon lévő 28. számú bolt nyitva tartása:

 

Hétfő: zárva

Kedd: zárva

Szerda: 16-18h

Csütörtök: 7-17h

Péntek: 7-17h

Szombat: 7-14h

Vasárnap: zárva

 

Érdeklődés Gellért Lillánál: 06-30/930-50-59

 

 Aktuális információk Facebook oldalunkon!

 

 

Ízelítő a választékunkból (több, mint 50 féle pékáru, továbbá száraztészták tönköly- és kukoricalisztből, kézműves csokoládé stb.):

 

 biopékárú 079b  biopékáru 001b

biopékáru 005b  biopékáru 009b

biopékáru 012b  biopékárú 021b

biopékárú 039b  biopékárú 079b

biopékárú 090b  biopékárú 121b

biopékárú 161b  biopékárú 174b

biopékárú 192b  biopékárú 179b

kukoricás tészta 005b

 

Karácsonyi és Szilveszteri előrendelések

 

 

KARÁCSONYI MEGRENDELŐLAP Előleg(min. 50%):
Megrendelő neve: Tel.:
Tönköly 3 kg-os kovászos kenyér -1200 Ft  
Tönkölykalács 1 kg - 1200 Ft  
Ünnepi tönkölykalács-koszorú - 700 Ft  
Tönköly zsúrkenyér - 700 Ft  
Tanyasi tyúk, csirke (KÉREM, JELEZZE A NAGYSÁGRA VONATKOZÓ IGÉNYÉT!) - 1450 Ft / kg  
Bronz pulyka (4-7 kg)(KÉREM, JELEZZE A NAGYSÁGRA VONATKOZÓ IGÉNYÉT!) - 3250 Ft / kg  
Pecsenyekacsa (4-5 kg) - 3250 Ft / kg  
Liba (jeleznek, hogy lesz-e)   3770 Ft / kg  
Bejgli (diós,mákos) - 1300 Ft / db  
Csokistekercs - 1300 Ft / db  
Házi-tojás (minél hamarabb jelezni!) 48 Ft / db  
EGYÉB (a már ismert, többi termékünk is rendelhető!):  
   
   
   
   
   
Összesen ár:  
RENDELÉSI HATÁRIDŐ: 12.17.-e, szombat
SZÁLLÍTÁS 12.21-én és 12.23-án!
RENDELÉS ÁTVÉTELE (KÉREM, JELÖLJE MEG!): 12.21-e, 12.22-e, 12.23-a
További rendelési lehetőségek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 06 30 930 50 59
   
   
SZILVESZTERI MEGRENDELŐLAP Előleg(min. 50%):
Megrendelő neve: Tel.:
Tönköly 3 kg-os kovászos kenyér -1200 Ft  
Tanyasi tyúk, csirke (KÉREM, JELEZZE A NAGYSÁGRA VONATKOZÓ IGÉNYÉT!) - 1450 Ft / kg  
Füstölt csülük (KÉREM, JELEZZE A NAGYSÁGRA VONATKOZÓ IGÉNYÉT!) - 2500 Ft / kg  
Juhbeles virsli - 2500 Ft / kg  
Csokistekercs - 1300 Ft / db  
Házi tojás (minél hamarabb jelezni!) 48 Ft / db  
EGYÉB (a már ismert, többi termékünk is rendelhető!):  
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
Összesen ár:  
RENDELÉSI HATÁRIDŐ: 12.17-e, szombat
SZÁLLÍTÁS 12.28-án és 12.30-án!
RENDELÉS ÁTVÉTELE (KÉREM, JELÖLJE MEG!): 12.28-a, 12.29-a, 12.30-a
További rendelési lehetőségek: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. , 06 30 930 50 59

 

 

Látogasson el Facebook oldalunkra:

 

megrendelők 2016