Zöldjavak a háztartásban

74510024
A kukába kerülő háztartási hulladék egyharmada különösebb fáradság nélkül komposztálható. A konyhai zöldség-, gyümölcs maradványokat, a kertben lehulló faleveleket, a levágott füvet, az elszáradt virágokat zöldjavaknak nevezzük. A talajban lakó milliárdnyi apróbb-nagyobb élőlény ezekből „állítja elő” a humuszt vagy más szóval a komposztot - ha hagyjuk. Komposztálással kapcsolatos tudni- és tennivalók...

 

 

 Szervezzünk programot!

ph komp ea 2008-1018b
Az elmúlt években kidolgoztuk a helyi komposztálási programok szervezésének és lebonyolításának módszereit. Megelőzhetjük a hulladékok keletkezését, egyúttal csökkenthetjük a programban résztvevő családok, lakóközösségek, intézmények hulladékkezelési költségeit. Önkormányzati fenntartású intézménynél ez közvetlen költségvetési megtakarítás...

Komposztálási ismeretterjesztő előadásokat vállalunk!

 

 

 

 Eszközök

2007 komposztálás 028b
Komposztálóedények, járható- és közösségi komposztálók, rácsok, silók, komposztrosták, ásóvillák leírása, használati útmutatója, ára, megrendelési lehetőségei.

 

 

 

 

 

 

Kiadványok

KiadványokEgyesületünk komposztálást, biogazdálkodást népszerűsítő, ismeretterjesztő kiadványai a komposztálás jelentőségével, a komposztálás csínjával-bínjával, a komposzt, a szervestrágya felhasználásával ismertetnek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Égetés, zsákolás, nem!

2007 komposztálás 030b

Ha másból nem is, a településeink felett egyre sűrűbben gomolygó füstfellegekből csalhatatlanul megállapítható, hogy ismét beköszöntött az ősz. A levélégetés napjainkra modern „népszokássá” váló, egészségkárosító és környezetszennyező szertartása sokaknak okoz bosszúságot. Pedig lenne más megoldás is. Egy természetes folyamat segítségével az eddig haszontalan hulladéknak tekintett szervesanyagok komposzttá, vagyis humusszá alakulhatnak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Diólevél

diólevél

A közhiedelem szerint a diólevelet meg kell semmisíteni. Az igazság az, hogy a friss diólevélben valóban vannak növekedésgátló anyagok, de ezek a komposztálódás során lebomlanak. Tehát nyugodtan eláshatjuk a csatabárdot és a diófa lombját korlátozás nélkül felhasználhatjuk a komposztáláshoz.

Hasonló folyamat zajlik a fenyő gyanta-, illetve a tuja terpentin tartalmával.

 

 

 

 

 

 

 

 

Égetés és zsákolás nem

Miki kampanyplakat 02-22019-es kampányunk célja a lombégetés és zsákolás visszaszorítása!